Railway Turkey International Röportajı

Railway Turkey International Röportajı

Lupamat, Raylı Sistemlere Özel Kompresörler Üretiyor

Dirinler Şirketler Grubu’nun üyesi olan Lupamat Kompresör, her sektöre özel çözümler sunabildiği gibi, raylı sistemlerde de özel olarak ürettiği yağsız pistonlu ve scroll kompresör çözümlerini sunuyor. Lupamat Kompresör Yurt İçi ve Yurt Dışı Pazarlama Müdürü Tolga Kaynar, Lupamat olarak hedeflerini büyüterek ilave yatırım kararları aldıklarını belirtti ve kısa-orta ve uzun vadeli olmak üzere 3 aşamalı planlarının olduğunu söyledi.

 

RailwayTurkey: Lupamat’ın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?


Tolga Kaynar: Lupamat Kompresör, Türk makina sanayisinin köklü grubu Dirinler’in global deneyimi ve 68 yıllık geçmişinden aldığı güçle yoluna devam ediyor. Dirinler Şirketler Grubu bünyesinde 1952 yılında kurulan Dirinler Makina Sanayi (eksantrik ve hidrolik pres imalatı), Dirinler Sanayi Makinaları (CNC, torna, dik işlem tezgahı, çift kolonlu işleme/ freze imalatı) ve 1974 yılında kurulan Dirinler Döküm Sanayi (rüzgar enerji sanayi, gemi inşa ve ağır sanayi için büyük ve ağır parçalar ile birlikte valf ve pompa imalatı), 1968 yılında kurulan Lupamat Kompresör şirketleri bulunmaktadır. 2020 yılı itibariyle toplamda 700’ü aşkın kişinin çalıştığı, her biri sektöründe itibar sahibi, saygın ve güvenilir olan şirketlerden oluşan büyük bir gruba dönüşen Dirinler, tüm grup şirketleri arasında bilgi, tedarik, lojistik, Ar-Ge faaliyetleri gibi konularda paylaşımda bulunarak toplam katma değeri ve kaliteyi artırmaya odaklanmıştır.

 

Uzun yıllara dayanan tecrübesiyle istikrar ve güven abidesi haline gelen Dirinler, yurt dışına yaptığı ihracat ve yatırımlarla global ölçekte de adından söz ettiren bir grup olma yolunda ilerlemektedir. Dirinler Şirketler Grubu’nun üyesi olan Lupamat Kompresör, arkasında Dirinler gibi güçlü bir grubun bulunmasının verdiği özgüvenle hizmet vermeyi, yıllardır başarıyla yönettiği sürdürülebilirlik politikasını daha da ileriye taşımaya olan adanmışlığıyla aksiyon almayı, sürekli gelişme vizyonuyla marka değerini yükseltmeyi, hizmet kalitesini her geçen gün daha da artırmayı ve yeniliklerin öncüsü olmayı sürdürmektedir.

 

RailwayTurkey: Ürünleriniz hakkında ve demiryolu sektörüne yönelik kompresörleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Bu kompresörlerin avantajları ve tercih edilme nedenleri nelerdir?


Tolga Kaynar: Çok geniş bir ürün yelpazesine sahibiz ve her sektöre özel çözümler sunabiliyoruz.

Küçük işletmelere yönelik pistonlu kompresörler, orta ve büyük işletmeler için yüksek verimli vidalı ve pistonlu kompresörler, daha çok gıda, sağlık ve elektronik sektörlerinin tercih ettiği yağsız kompresörler, su dolum tesisleri için Türkiye’de ilk üretim olan yağsız yüksek basınç (Pet) kompresörleri, yine Türkiye’de ilk olarak ürettiğimiz karbondioksit kompresörleri ve raylı sistemler için özel olarak üretilen yağsız pistonlu ve scroll kompresörler çözümlerimiz arasında yer almaktadır.
 
Lupamat’tan Raylı Sistem Kompresörleri


Bir trenin hava ile çalışan bileşenleri arasında frenler, kapılar ve süspansiyon sistemi, yardımcı ekipmanlar olarak da koltuklar, silecekler, yağlama cihazları bulunmaktadır. Basınçlı hava olmadan, bir tren duramaz, kapılar açılıp kapanamaz, yolcular rahat bir seyahat deneyimi yaşayamaz. Raylı sistemlerde kullanılan basınçlı havanın temiz ve kuru olması oldukça önemlidir. 

Raylı Sistemlerde basınçlı havanın kalitesi kadar bakım da oldukça hassas bir konudur. Sistemin verimli çalışabilmesi için bakımların zamanında yapılması gerekmektedir. Zamanında yapılmayan bakımlar beklenmeyen arızalara sebep olabilir. Hatta daha kötüsü, tren hareket edemez ve raydan çıkarılması gerekebilir. Zamanında yapılan bakımlarda dikkat edilmesi gereken noktaların başında havanın sudan ayrılması, filtre edilmesi, kurutulması gelmektedir.

Raylı sistemlerde hayati öneme sahip olan kompresör için Lupamat, özel olarak geliştirilen yağsız kompresörler sunuyor. Özellikle kuru ve yağsız ürünlerin daha çok tercih edildiğini söyleyebilirim. Bu sektöre özel yağsız pistonlu ve yağsız scroll ürünlerimiz mevcut. Hem yeni trenlerde hem de mevcut trenlerde çalışan kompresörlerin değişimlerinde müşterilere özel çözümler sunuyoruz.

Japon iş ortaklarımızla geliştirdiğimiz ürünlerimizin, en zorlu ortamlarda uzun yıllar sorunsuz çalışmasının yanı sıra sessizliği, arıza oranlarının çok düşük olması ve bakım maliyetinin de oldukça uygun olması sebebi ile müşterilerden tam not aldığını söyleyebilirim.

 

RailwayTurkey: Pandemi, sektörü ve sizi nasıl etkiledi? 2020 yılı sonundaki hedefleriniz nelerdir?


Tolga Kaynar: Bildiğiniz gibi basınçlı hava hayatımızın her alanında kullanılmaktadır. Tabi söylediğiniz gibi bütün sektörler bu süreçte etkilendi. Salgın sürecinde önceliklerimiz sağlık, gıda, içecek, ilaç, koruyucu ekipman olduğu için bu sektörlerde bir duraksama söz konusu olmadığı gibi ciddi bir talep artışı da kaydedilmiştir. Özellikle hastanelerde basınçlı hava kullanımlarının kesintisiz performans sağlaması ve sürdürebilirliği oldukça önem kazandı.

Bizim bu sektöre özel  %100 yağsız ve ISO 8573-1 (Class Zero) sertifikasına sahip ürünlerimizin satışlarında ciddi bir artış olduğunu söylemeliyim.


Covid-19 (Pandemi) bütün dünyayı etkisi altına aldığından dolayı yurt içi ve yurt dışı sevkiyatlarımızda bütün sektörlerde olduğu gibi kısa süreli aksamalar yaşadık. Ancak gerek ekip arkadaşlarımızın, gerekse iş ortaklarımızın göstermiş olduğu performans ile bu aksamaları çok kısa sürede atlattık. Tabi ki yurt dışında bulunan distribütörlerimizi de bu sürece dahil ederek çok daha hızlı bir ivme kaydettik.
 
RailwayTurkey: Pandemi nedeniyle en çok hangi pazarlarda geri çekilmeler gözlemlediniz?


Tolga Kaynar: Küresel karantinanın dünya nüfusunun üçte birini evlerine hapsetmesinin ulaştırma hizmeti veren şirketlere ciddi zarar verdiğini söyleyebilirim. Özellikle, havayolu şirketleri bu durumdan olumsuz etkilendi. Otomotiv sektörü piyasa değeri olarak ciddi bir kayıp yaşadı.

Salgının başlamasının ardından altı hafta içinde otomotiv üreticileri %15’den ve otomotiv tedarikçileri de %20’den fazla hisse değeri kaybı yaşadı. Covid-19 salgınından önce, makine sektörü, otomotiv, tarım ve madencilik ekipmanları sektörlerindeki yavaş büyümeyle boğuştuğu için nihai pazarlar zaten kırılgandı. Sektör 2020 yılında düşük büyüme beklentisindeydi. Karantina önlemleri nedeniyle söz konusu nihai pazarların daha da zayıfladığını söyleyebilirim.
 
RailwayTurkey: Önümüzdeki süreçteki hedefleriniz nelerdir?


Tolga Kaynar: Bizim kısa-orta ve uzun vadeli 3 aşamalı planlarımız mevcut. Bu üç aşamada da yatırım planları, organizasyonel güncellemeler ve yeni ürünler ilgili yoğun bir çalışmamız var. Tüm dünya pandemi sürecinin olumsuzluklarını yaşarken bazı belirsizlikler devam etse de, biz Lupamat olarak hedeflerimizi büyüterek ilave yatırım kararları almaktayız.