Kompresörler İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kompresörler İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kompresör Nedir, Türleri Nelerdir?


Genel olarak havayı veya diğer gazları atmosfer basıncından daha yüksek basınçlara sıkıştırmak için kullanılan makina türüne kompresör adı verilir. Kompresör, pnömatik çalışma sistemiyle basınçlı havanın gerekli olduğu ortamlarda hava ihtiyacını sağlar. Motordan gelen hareket kompresör içinde bir vakum oluşturur. Emilen hava, kompresör içinde küçük bir hacme hapsedilir ve yüksek oranda sıkıştırılır. Sıkıştırma oranına bağlı olarak basınç yükselir. Kompresörlerin çalışma prensibi bu mekanizmaya dayanır.


Tarihçesi


Kompresörün tarihçesi oldukça eskiye dayanır. 1500 yılında körük adı verilen ilkel bir hava kompresörü türü icat edildi. Bu cihaz, konsantre bir hava patlaması üreten, elde tutulan esnek bir çantaydı. 1650 Otto von Guericke’nin kompresör ve vakum pompalarında önemli gelişmeler yarattığı ve çığır açan keşifler yaptığı bilinmektedir. Yıllar sonra, 1762'de bir mühendis olan John Smeaton, körüğü yavaşça değiştiren ve su çarkı ile çalışan bir üfleme silindiri tasarladı.


Smeaton’ın cihazı verimli olmasına rağmen, yerini 1776'da John Wilkinson tarafından icat edilen patlatma makinesi aldı. Wilkinson’ın patlatma makinesi daha sonraki mekanik hava kompresörleri için bir örnek oldu.Hava kompresörleri o günlerde metal işleme, madencilik ve metal imalatında ve yeraltı alanlarına havalandırma sağlamak için kullanılıyordu.  
1829’da William Mann basınçlı hava kompresör makinasının patentini alan ilk kişi oldu. Patent ve sağlanan teknolojik gelişmelerle, ekonomik alanda daha hafif, taşınabilir ve daha verimli çalışan kompresörler elde edilebilmesinin önü açıldı.Avusturyalı mühendis Viktor Popp, 1888'de Paris’te ilk kompresör fabrikasını kurdu; sadece üç yıl içinde Popp’un 1.500 kW’lık kompresör tesisi 18.000 kW’a ulaştı. 


Hava sıkıştırmasında daha fazla yenilik yapılması sonunda süreç kompresör teknolojilerinin gelişmesiyle devam etti. Kısa sürede elektrik ve pnömatik enerjiyi birleştirme fikriyle pnomatik teknolojiler başka bir evreye geçti. 
Günümüzde kompresör, endüstri ve imalat sanayi için vazgeçilmezdir. Sadece bu sektörlerde değil sağlık, inşaat gibi pek çok farklı sektörde de kullanılmakta ve endüstri için kilit rol oynamaktadır.


Vidalı Kompresörün Yapısı


Kompresörlerin pistonlu, vidalı gibi farklı çeşitleri vardır. Vidalı kompresör basınçlı hava elde etmek amacıyla üretim alanları ve sanayide kullanılan bir kompresör çeşididir. 
Basınçlı hava üretim sistemlerinde piston kullanan kompresörlere pistonlu kompresör ismi verilirken, birbirine geçmiş rotor çifti kullanılan kompresörlere vidalı kompresör adı verilmektedir. Kapalı döner bir vida gövdesi ile loblar ve yivler arasındaki havayı iteleyen bir çift rotor yapısı, vidalı kompresörün temel çalışma prensibi için gerekli elemanları tanımlar. 
Karşılıklı dönen erkek ve dişi vida dişlileri arasına sıkışan hava sayesinde basıncı yüksek bir hava akışı sonsuz bir döngüde üretilebilir. Vidalı kompresörün diğer kompresör türlerinden vida dışındaki herhangi bir yapıya ihtiyacı olmamasıdır.


Vidalı Kompresörün Çalışma Prensibi Nedir?


Vidalı kompresörün çalışma sistemi yüksek basınç yoluyla vidanın yağlanması ve yağlanan vidanın hava emiş valfini otomatikman aktif hale getirmesiyle havayı seperatör tankına iletmesi prensibine dayanmaktadır. Bu sistemde hava üretimde kullanılmak üzere dışarıya verilirken yağ ise sistem içerisine iletilir.


Vidalı Kompresörün Pek Çok Avantajı Var


Vidalı kompresörlerin diğer kompresör tiplerine göre pek çok avantajı sayılabilir. Düşük ses seviyesi, uzun ömürlü kullanım, yüksek performans, titreşimi azaltan yapı, güvenli yapı ve düşük bakım maliyeti bu avantajlardan bazılarıdır. 
Özellikle Lupamat kompresör modellerinde opsiyonel olarak sunulan ısı geri kazanım sistemi sayesinde,yağ enjeksiyonlu kompresörlerde hava ile yağın vida ünitesinde sıkıştırılmasından sonra çıkan ısı,enerji olarak kazanılabilir.

Böylece atmosfere atılan ısı enerjisinin %80’i geri dönüşümle kazanılmış olacaktır ve bu durum tüketiciye verim ve kazanç olarak dönecektir.


Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar


Kompresörlerin tamiri, bakımı ve periyodik takibi oldukça önemli bir konudur. Lupamat olarak verdiğimiz satış sonrası hizmetlerle kompresörünüzü en verimli ve sağlıklı şekilde kullanmanıza yardımcı oluyoruz. Vidalı kompresörlerde haftalık, aylık ve yıllık bakımlar ve periyodik takip oldukça önemlidir. 
Kompresörle ilgili bir diğer önemli husus da kompresörün bulunduğu yerin temizliği, uygunluğu ve korunaklı olmasıdır.

Bu açıdan üretim alanlarındaki herhangi bir etkiden korumak adına kompresör dairesi yapılması, tozlu ve aşırı nemli ortamların kompresörle temasının kesilmesi, uzun ömürlü bir kompresör kullanımı için oldukça önemlidir. 
Periyodik bakımların ihmal edilmesi ya da yapılmaması kompresör için arıza ve yedek parça kaybı gibi maddi ve teknik kayıplara yol açabilir. Bu açıdan Lupamat olarak kompresör bakımlarına önem vermenizi ve önerilen periyodik dönemlerde bakım yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. 


Neden İnvertörlü Kompresör?


İnvertörlü kompresörler, üretim hattınızdaki anlık hava değişkenliğine uygun olarak motor devrini ayarlamaktadır ve bu özelliğiyle diğer kompresör türlerinden farklılaşır. İnvertörlü kompresörler %35’e varan enerji tasarrufu sağlayabilir ve yumuşak kalkış ve duruş özelliğinden dolayı mekanik çalışma ömrünü büyük oranda artırır. 
İnvertörlü kompresörler kalkışta ana güç hattından daha az voltaj çektiği ve tüketilen kadar ürettiği için çok daha avantajlıdır.

Geleneksel kompresörler boşta çalışsa dahi enerji tüketir. İnvertörlü kompresörler bu durumu tersine çevirerek enerji tasarrufu sağlarlar. 
Ayrıca çalışma daha düşük basınçta olduğundan daha az enerji tüketecektir. Diğer kompresörlere oranla daha stabil bir hava basıncı elde edimesi, kompresör bakım maliyetlerini düşürecektir.
İnvertör kompresör çeşitlerimizi birçok avantaj, Lupamat garantisi ve Lupamat farkıyla inceleyebilirsiniz.